České vdolky

Naděžda Stejskalová

Recept na dobré vdolky s rozvařenými jablky, které se nekoupí na celé planetě.

Do hrnku dejte trochu vlažného mléka, kostku cukru a balíček droždí. Až vyběhne kvásek, vlijete ho do 1 kg hladké nebo polohrubé mouky, potom přidáte podle potřeby další mléko od oka, lžíci oleje a sůl. Zadělané těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Vykynutí poznáte, když je v míse mnohem více těsta než bylo. Dáte na vál a nakrájíte kousky těsta, které zakulatíte v dlaních, až jsou kuličky krásně hladké a necháte opět kynout. To je asi za deset minut, pokud není v kuchyni zima. Nyní prsty rozklepeme kuličky do kruhu a necháte opět chvíli kynout.

Vdolky se původně pekly na plotně na sucho. Protože mám kamna se sklokeramickou deskou, používám na pečení nerez pánev, do které se vejde 5 menších vdolků. Vdolky peču na sucho při druhém stupni a když je v pánvi více mouky, která se z vdolků odrolí, musí se vysypat, jinak se další vdolky pálí.

Po upečení vdolky namažeme rozvařenými jablky. Nejlepší jsou nakyslá jablka, ale ty v dnešní době nekoupíte. Někdo používá hrušky. Vdolky posypeme tvrdým nastrouhaným tvarohem a ozdobíme kysanou smetanou. Vdolky jíme hned teplé, ale i studené jsou dobré. Za války jsme byly doma čtyři děti a máti nestačila péci, jak v nás mizely. Z poloviční dávky (1/2 kg) je asi 22 vdolků. Dobrou chuť!

odkaz níže, na stránky Naďa z kuchyně.
http://www.perji.cz/z-kuchyne/